Frågor & svar

Här får du svar på dina frågor om MOVS abonnemang och elfordon.

Frågor & svar

Vad ingår i abonnemanget?

I abonnemanget ingår ett fordon (cykel, elcykel eller elmoped), lås, hemleverans och vår smidiga Butler Service.

Hemleverans inom 48 timmar och upphämtning vid abonnemangets avslut.

Regelbunden service var 300:e mil.

Vad är Butler Service?

Behöver du hjälp med ditt MOVS-fordon hör du av dig Butler Service som hjälper dig inom 48 timmar helgfria vardagar, hemma eller där det passar bäst. Avhjälps inte felet på plats, hämtas fordonet upp och lämnas tillbaka till dig lagat inom 48 timmar.

Butler Service ingår i alla abonnemang och täcker allt från garantifel till sådant som kan uppstå vid normal användning. Smidigt!

Punka, justering av växlar och bromsar, trasig lampa, slitna däck. Det är mycket du inte behöver bry dig om längre.

I Göteborg, Malmö och Lund samarbetar MOVS med cykelfixartjänsten Fixi.

Är det någon bindningstid?

Om du vill. MOVS erbjuder två typer av abonnemang, bundet i 12 månader, lite billigare, eller löpande månadsvis, för lite mer.

Du får abonnera så länge vill och behöver inte avsluta abonnemanget och lämna till baka ditt fordon efter en viss tid.

Antalet fordon för respektive abonnemangsform är begränsat. Om alla fordon för en abonnemangsform är utabonnerade kommer den abonnemangsformen inte vara valbar förrän nya fordon blivit tillgängliga. Då går det bra att sätta upp sig på väntlistan.

Vem får teckna abonnemang?

Du behöver ha fyllt 18 år.

Du behöver ha ett svenskt personnummer samt mobilt BankID.

Din folkbokföringsadress behöver vara inom det område vi erbjuder våra fordon och tjänster.

Vi genomför kreditupplysningar på samtliga abonnenter vid nytecknande och du kommer tyvärr inte bli godkänd om du inte har fast anställning, har exempelvis betalningsanmärkningar, är hos inkasso eller kronofogden.

Kan jag avboka mitt abonnemang innan jag mottagit fordonet?

Ja. Du kan när som helst fram till klockan 15:00 dagen före bokad leverans välja att avboka ditt fordon och abonnemang.

Den dag som fordonet levereras startar abonnemanget.

Kan jag göra andra tillval än de som ingår i mitt abonnemang?

Vill du montera på ett tillbehör som egen barnsits går det bra. Det är viktigt att fordonet går att helt återställa till ursprungligt skick när tillbehöret sedan monteras av.

Man får inte sätta på klistermärken eller göra ändringar på fordonet som inte går att återställa.

Vi kommer i framtiden att erbjuda ett årstidspaket där däckbyte, vinterdäck samt förvaring av sommar eller vinter -däck ingår när de inte används.

Ingår försäkring?

Nej. De allra flesta har redan försäkring för elcykel via sin hemförsäkring så det blir onödigt och dyrt att försäkra samma sak två gånger, tänker vi.

Du måste alltså ha egen försäkring för fordonet. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller.

För moped behöver du själv ordna med försäkring som täcker obligatorisk trafikförsäkring, vagnskada och stöld. Insplanet försäkring har ofta bra priser på vagnskada och stöld. Trafik får man då teckna separat.

Har du ingen försäkring så är du som brukare ansvarig för hela fordonet vid skada eller stöld samt skador på annans egendom och dig själv.

Vilka kostnader kan tillkomma?

Kostnad för försäkring kan tillkomma. Du måste själv försäkra ditt fordon. I de flesta hemförsäkringar ingår redan skydd för elcykel. Kontrollera med ditt försäkringsbolag.

Hemförsäkringen täcker inte moped och behöver behöver därför tecknas separat av dig.

Inför vintern kommer vi att erbjuda en uppgradering till vinterdäck mot en fast engångskostnad.

Abonnerar du på en registrerad moped (klass 1) står du för eventuella parkeringsböter och eventuella framtida trafiktullar (inga trafiktullar eller skatter gäller idag i Sverige på mopeder). Fordonet i abonnemanget är registrerat på dig som brukare.

Kostnader för reparationer och underhåll som inte täcks av vår Butler Service eller av den löpande underhållsservicen kan tillkomma och debiteras enligt serviceprislista.

Har ni vinterdäck till cyklar och mopeder?

Ja, inför vintern kommer vi att erbjuda en uppgradering till vinterdäck mot en fast engångskostnad.

Fortsätt att mikropendla smidigt och säkert under vintersäsongen med dubbade vinterdäck på ditt MOVS-fordon. I priset ingår byte till vinterdäck inför vintern och sedan byte tillbaka till sommardäck och återlämning av vinterdäcken när våren kommer. Däckbyte erbjuds på plats i vår verkstad i centrala Stockholm eller genom upphämtning och återlämning av ditt fordon hemma hos dig. Både elcykel och elmoped kan uppgraderas med vinterdäck.

Pris för elcykel 
I verkstaden 495 kr *endast i Stockholm
Hos dig 1495 kr *endast i Stockholm

Pris för elmoped
I verkstaden 1495kr *endast i Stockholm
Hos dig 2495kr *endast i Stockholm

Vad gäller när jag vill avbryta mitt abonnemang?

Om ditt abonnemang är bundet i 12 månader och bindningstiden inte löpt ut är du skyldig att betala kvarstående månadsavgifter vid avslutat abonnemang.

Uppsägningstiden är 30 dagar. När det är dags att lämna tillbaka fordonet hämtar vi upp det enligt överenskommelse hos dig.

Finns det någon maximal körsträcka?

Nej, du får köra så långt du vill och behöver. Men många mil betyder mer service. Varje år ingår 500 fria mil, det motsvarar 2.2 mil varje arbetsdag i ett år eller ungefär som Stockholm till Rom tur och retur. Vill du köra längre tillkommer en kostnad om 0,50 kr/km.

Underhållsservice, hur funkar det?

Att lämna ditt fordon på service är obligatoriskt, detta för att fordonet ska förbli i bra skick och ha lång livslängd. Det är hållbart. Vi påminner när det är dags för årlig service och hämtar upp och lämnar fordonet hos dig enligt överenskommelse.

Om du inte tillgängliggör ditt fordon för service, tillkommer en kostnad på 1 500 kr per tillfälle samt eventuella reparationskostnader som uppstått på grund av utebliven service.

Vad händer om jag krockar eller mitt fordon blir stulet?

Dessa händelser är försäkringsärenden.

Vid försäkringsärenden lagar vi ditt fordon inom 48 timmar efter godkännande från ditt försäkringsbolag. Du är ansvarig att betala månadsavgiften för abonnemanget under den tid som fordonet är på reparation eller under utredning av ditt försäkringsbolag.

Är ditt fordon stulet ska du polisanmäla händelsen och anmäla till ditt försäkringsbolag. Du är ansvarig att betala månadsavgiften för abonnemanget under den tid som fordonet är under utredning av ditt försäkringsbolag.

Vad händer med fordonet om jag lämnar tillbaka det?

Fordon genomgår service och abonneras ut igen. För oss är hållbarhet viktigt och fordonen är bygga för att ha lång livslängd.

Har fordonet nått slutet på sin livstid så skickas det för demontering och återvinning.

Är det något körkortskrav på elcykel eller elmoped?

Det är inget körkortskrav för elcykel.

För mopeder gäller följande körkortskrav:

Moped Klass 1, 45kmh

  • Med ett körkort med behörighet AM, traktorkort, B körkort så får du köra mopedklass I (kallas ibland EU-moped). Det är en moped som är gjord för en hastighet på högst 45 km/timmen.

Moped klass 2, 25kmh

  • Om du fyllde 15 år efter den 30 september 2009 krävs det att du minst har ett förarbevis för moped klass 2 eller körkort med behörighet AM eller traktorkort för att få köra en moped klass 2, det krävs inget körkort eller förarbevis för att köra en moped klass 2 om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009.

Kan jag köpa ut mitt fordon?

Nej, MOVS abonnemangsfordon är inte till salu.

Hur funkar uppsägning av abonnemang & returer?

När du vill säga upp ditt abonnemang gör du det lättast genom att kontakta oss direkt på support@ridemovs.com och informera om att du vill säga upp ditt abonnemang.

Det sker i följande steg:

  • Du informerar oss om att du vill säga upp ditt abonnemang.
  • Vi delar en länk för dig att boka upphämtning/retur av ditt fordon.
  • Vår budpartner kommer och hämtar ditt fordon samt tar bilder på det innan frakt tillbaka till oss.
  • Vi går igenom fordonets skick.
  • Om det inte är något onaturligt slitage eller yttre åverkan ställer vi ut en slutfaktura på kvarvarande dagar på ditt abonnemang (om det är några kvar).
  • Skulle det vara onaturligt slitage eller yttre åverkan informerar vår verkstad oss om vad reparationskostnaden skulle bli och vi fakturerar sedan dig detta.

Skulle du ha några ytterligare frågor eller funderingar är det bara att skicka ett mail eller ta kontakt med oss via chatten.

Betalning

Vi har två olika betallösningar, som beror på vilken typ utav abonnemang du väljer:

  • Det löpande abonnemanget betalas via vår betallösning stripe som i dagsläget endast är kortbaserad.
  • Bundet 12-månaders abonnemang innebär att du som abonnent får en faktura utskickad till dig varje månad och den kommer direkt ifrån vår bankpartner.

Skulle du ha några ytterligare frågor eller funderingar är det bara att skicka ett mail eller ta kontakt med oss via chatten.

Elfordon & abonnemang

Läs mer om MOVS elfordon och abonnemang.

Elfordon & abonnemang
Abonnemangsvillkor

Läs MOVS abonnemangsvillkor.

Abonnemangsvillkor
Close


Förboka ditt fordon idag för leverans i mars – få 50% rabatt i två månader
This is default text for notification bar