Självhjälp

Behöver du hjälp med ditt fordon? Ibland är lösningen enklare än man tror och går snabbt att åtgärda själv. Nedan hittar du svaren för de vanligaste frågorna angående MOVS elcykel.

Har du en moped är du välkommen att boka Butler Service vid problem.

Vad vill du ha hjälp med

Batteriet

Batteri laddas inte
Sätt nyckeln i översta låset på batteriet och vrid till läget ON. Därefter kommer batteriet att laddas. Nyckeln behöver alltid vara i ON-läget när det laddas.

Batteriskenan sitter lös
Det är säkerligen skruvar som måste dras åt. Kan/vågar du inte göra det, boka Butler Service.

Batterilåset är trögt
Om det beror på att det blivit stöldförsök/vandalism kan du boka Butler Service. Tänk på att batteriet är stöldbegärligt gods och om det exempelvis sitter kvar i fordonet när du inte är där kan det sänka vad försäkringsbolaget betalar ut i ersättning. Är batterilåset skadat och behöver bytas ut är det ett försäkringsärende och du behöver erlägga kostnaden för reservdelar och service. Vi rekommenderar att alltid ta batteriet med dig.

Bromsar & växlar

Bromsarna
Om du upplever att bromsarna inte tar eller låter mycket och du har dubbelkollat att det inte är smuts eller liknande, boka Butler Service.

Växlarna
Om du upplever att växlarna krånglar eller det är inte möjligt att växla, boka Butler Service

Däcken

Slitage
Är dina däck slita eller har gått sönder kan du boka Butler Service för bedömning av orsak och byte.

Det är inte tillräckligt med luft i däcken
Pumpa däcken, optimalt tryck är 3,5 bar. Här har du en karta över Stockholms pumpstationer: https://cykla.stockholm/cykelpumpar/

Däckbyte
Behöver du byta till vinter- eller sommardäck, skicka ett mail till oss på support@movsclub.com

Elektroniken

Ingen drift
Driver inte din elcykel men allt ser ut bra på LED displayen, kontakta supporten på support@movsclub.com

Ingen elassistans när du trampar
Om du trampar på med inte alltid får el-assistens kan du kolla på pedalsensorn. Den sitter vid framdrevet (det taggiga kugghjulet som pedalerna sitter fast i) på insidan av denna ser du en svart magnetbricka och liten låda med röd blinkande diod. Om den är mer än 5 mm ifrån magnetplattan kommer inte den skicka signal till motorn om el-assistans. Du kan trycka den lite försiktigt närmare magnetsensorn, optimalt är 3 mm mellanrum, viktigt att den inte ligger emot magnetplattan.

Kedjan

Rostig kedja
Om din kedja har rostat och hackar när du trampar betyder det att den måste bytas ut. Boka Butler Service.

Kedjan har hoppat av
Kedja som har hoppat av ingår inte i Butler Service. Följ instruktionen nedan för att åtgärda:
Parkera din cykel med stödet. Kedjan brukar hoppa vid framdrevet, alltså vid pedalerna. Dra kedjan mot kuggarna medan du försiktigt trampar bakåt med din fria hand tills kedjan hoppar på plats igen. Observera att fingrarna kommer blir smutsiga, men du kommer kunna fortsätta rulla på en gång!

Lamporna

Framlampa fungerar inte
Lampan tänds från displayen. Om den ändå inte lyser kan du kontrollera att det inte är kabelglapp. Lampan har två kablar, den svarta som sitter på vänster och den röda som sitter på höger sida. Men hjälp av en tång dra isär kablarna och sätt tillbaka dem ordentligt.

Har du provat detta utan framgång, boka Butler Service.

Låset

På elcykeln och cykeln finns det två lås, ett så kallat ramlås och en kättingplug. Använd alltid båda när du parkerar din cykel. Tänk att beroende på vilket ramlås din cykel har kan du ta av nyckel eller inte medan du cyklar.

Låset kärvar
Om ramlåset har blivit trögt när du försöker låsa upp / låsa låset kan det bero på att fordonet har fått stå ute och fått mycket snö och slask eller smuts i sig. Under vinterhalvåret är risken högre för att låset börjar kärva därför är det extra viktigt under det kallaste månaderna att ibland rengöra låset och ge det lite kärlek med låsolja eller spray efteråt. Blir problemet inte bättre eller förvärras kontakta oss på support@movsclub.com

Motorn

Vid problem med “livlös” cykel eller display med blinkande dioder, eller ”Motor Error 24” kontrollera följande:
Batteriet är full laddat, sitter bra, det är låst till ramen och nyckel sitter på ON under cykling. Displayen på styret måste också vara på.

Om det kan vara kabelglapp:
Displayen lyser inte trots batterinyckel sitter på ON: följ kabeln bakom displayen, det är en liten silverring som skruvas upp först, sen dra isär kontakten och sen ihop och skruva åter silverringen.
Motorkabeln:

  • Har du en MOVS med bakmotor och display med knappar: Motorkabel finner du vid backdäcket, följkabeln från motorn i bakdäcket efter cykelramen tills du finner pluggen (även halvvägs efter kedjan). Dra isär sen ihop, tänk att när du drar ihop den att den är markerad med 2 pilar på varsin ände som möter varandra när du trycker ihop.
  • Har du en MOVS med frammotor och LED display (Motor Error 24): Motorkabel finner du på framgaffel, dra isär sen ihop, tänk att när du drar ihop den att den är markerad med 2 pilar på varsin ände som möter varandra när du trycker ihop.


Har du provat detta och fortfarande inte fått igång motorn, boka Butler Service.

Punktering

Har du fått en punktering kan du få den fixad av oss, boka Butler Service.

Ringklockan

Ringklockan verkar inte fungera som den ska. Kolla om du har möjlighet att rotera lite på den cylinderformade toppen och prova den igen, du kanske behöver rotera lite i taget. Fungerar inte detta kontakta oss på support@movsclub.com.

Underhåll av fordonet

Rengöring
Kortfattat så räcker det med att antingen skölja av fordonet med en vanlig vattenslang, en högtryckstvätt med låg styrka och lite avstånd (spola helst inte rakt mot motorn eller övriga elkomponenter), eller en hink och en trasa.

  • Börja med att avlägsna batteriet från fordonet.
  • Beroende på hur du väljer alt har möjlighet att tvätta fordonet kan du ha sköljt bort olja och andra saker som cykeln mår bra av att ha. a. Olja därför in kedjan på cykeln med medföljande kedjeolja, det förhindrar att kedjan rostar snabbare en naturligt.
  • Viktigt är att torka av fordonet om du spolat av det så att det inte är onödigt mycket vatten som bara ligger kvar eller blir stående någonstans eller får någon del att fara illa.

Batteriet
Glöm inte att batteriet till elcykeln bör förvaras i rumstemperatur under det kallare månaderna och även skall underhållsladdas minst en gång per månad oavsett användning.

Elfordon & abonnemang

Läs mer om MOVS elfordon och abonnemang.

Elfordon & abonnemang

Abonnemangsvillkor

Läs MOVS abonnemangsvillkor.

Abonnemangsvillkor

Nyheter

Prenumerera på de senaste nyheterna från MOVS.