Frågor & svar

Här får du svar på dina frågor om MOVS abonnemang och elfordon.

Vem kan bli medlem i MOVS CLUB?

Du behöver ha fyllt 18,

vara folkbokförd inom någon utav våra MOVS område,

ha svenskt personnummer, mobilt BankID samt bli godkända vid kreditkontrollen.

Vi genomför kreditupplysningar på samtliga medlemmar vid nytecknande.

Vad ingår i abonnemanget? 

I abonnemanget ingår ett fordon (cykel, elcykel, elsparkcykel eller elmoped), lås, hemleverans och vår smidiga Butler Service om du behöver hjälp.

Till cykel, elcykel och elsparkcykel ingår även vårt stöld och skadeskydd. För elmoped måste egen försäkring tecknas.

Hemleverans inom 48 timmar.

Regelbunden service var 300:e mil.

Är det någon bindningstid?

Om du vill. MOVS erbjuder två typer av abonnemang: bundet i 12 månader, lite billigare, eller löpande månadsvis för mer flexibilitet.

Det bundna abonnemanget blir automatiskt ett löpande abonnemang efter att 12 månaders abonnemanget löpt ut. Du behåller självklart det låga priset!

Är det någon uppsägningstid?

Medlemskapet betalas i förskott och förnyas på din betaldag månadsvis. För att avsluta, behöver du meddela support@movsclub.com och återlämna ditt fordon innan din abonnemangsperiod förnyas.

Har du tecknat ett bundet abonnemang på 12-månader kan du säga upp abonnemanget när du vill, du behöver dock betala resterande summa motsvarande den kvarvarande bindningstiden. Om du inte väljer att avsluta ett bundet abonnemang blir det automatiskt ett löpande abonnemang med det lägre bundna priset efter att bindningstiden löpt ut.

Vad gäller när jag vill avsluta mitt medlemskap?

Om ditt medlemskap är bundet i 12 månader och bindningstiden inte löpt ut är du skyldig att betala kvarstående månadsavgifter vid avslutat abonnemang.

Medlemskapet betalas i förskott och förnyas på din betaldag månadsvis. För att avsluta, behöver du meddela support@movsclub.com och återlämna ditt fordon innan din abonnemangsperiod förnyas.

Kan jag avboka mitt abonnemang innan jag mottagit fordonet? 

Ja.

Du kan när som helst fram till klockan 15:00 dagen före bokad leverans välja att avboka ditt fordon och medlemskap helt kostnadsfritt.

Medlemskapet startar den dag som fordonet levereras till dig eller du hämtar upp det i vårt showroom.

Hur säger jag upp mitt abonnemang?

Om ditt medlemskap är bundet i 12 månader och bindningstiden inte löpt ut är du skyldig att betala kvarstående månadsavgifter vid avslutat abonnemang.

Medlemskapet betalas i förskott och förnyas på din betaldag månadsvis. För att avsluta, behöver du meddela support@movsclub.com och återlämna ditt fordon innan din abonnemangsperiod förnyas.

Hur betalas abonnemanget?

Idag erbjuder vi endast säker kortbetalning. Dagen efter du fått ditt fordon kommer första fakturan per e-mail via vår betalpartner (Stripe). När första fakturan är betald, sparas dina kortuppgifter på ett säkert sätt hos Stripe och framtida fakturor dras automatiskt på samma kort på din betaldag.

Vid frågor eller funderingar kontakta oss på support@movsclub.com

Vad är Butler Service?

Kort sagt: kostnadsfria reparationer.
Behöver du hjälp med ditt MOVS-fordon bokar du Butler Service som hjälper dig inom 48 timmar helgfria vardagar. Vi hämtar upp ditt fordon och lämnar tillbaka fordonet till dig fixat inom 48 timmar. Butler Service ingår i alla abonnemang och täcker allt från garantifel till sådant som kan uppstå vid normal användning. Smidigt!

Punka, justering av växlar och bromsar, trasig lampa, slitna däck. Det är mycket du inte behöver bry dig om längre. I Göteborg, Malmö och Lund samarbetar MOVS med cykelfixartjänsten Fixi samt lokala verkstäder.

Är det något som inte ingår i Butler Service?

Dagligt underhåll av cykeln såsom att se till att däcken har luft, sätta på / olja kedjan, rengöra cykeln m.m. är sådant som du själv som medlem har ansvar för. Detta är självklart för att det både ska rulla så länge som möjligt och undvika onödigt strul.

Fel som beror eller uppkommer p.g.a. yttre åverkan ingår inte i abonnemanget. Vi hjälper dig självklart gärna ändå på vår verkstad, så du kan fortsätta rulla så fort som möjligt på ett säkert och smidigt sätt! För priser se för var tid gällande serviceprislista.

Fel som du enkelt kan åtgärda själv inom några minuter hjälper vi till med via vår självhjälp här. Då det är snabbaste sättet att återgå till att cykla, samtidigt undviker vi utsläppen från att köra din cykel fram och tillbaka mellan dig och verkstaden.

Vad ska jag tänka på när jag bokar Butler Service?

Vissa fel har enkla lösningar och dem kan du själv prova att lösa på bara någon minut, det innebär att du oftast kan fortsätta rulla på en gång, vilket är smidigt som attans!

Innan du bokar Butler Service, kolla därför gärna ifall problemet som du upplever har en lösning som du själv kan lösa. Vi har samlat de vanligaste förekommande problemen och förklarar hur du själv kan åtgärda dem på ett snabbt och enkelt sätt.

Vi är självklart även tillgängliga via mail support@movsclub.com om du skulle vilja komma i kontakt med oss och få hjälp eller tips innan du bokar Butler Service.

Kan jag använda mitt fordon för leveranstjänster?

Nej, våra fordon kan inte användas för leveranstjänster. Gör gärna en anmälan här så hjälper vi dig hitta en bättre lösning.

Kan jag montera en barnstol på min elcykel?

Eftersom cykelns batteri sitter under sadeln och pakethållaren endast är godkänd för 15kg totalt, alltså barnet och stolens vikt tillsammans, rekommenderar vi inte att ha en barnstol/sits på fordonet. Det går dock bra att använda en cykelvagn!

Kan jag montera en cykelvagn på min elcykel?

Ja och vi hjälper dig att installera den i vår verkstad i Stockholm. Om du skulle behöva hjälp med detta. Kontakta gärna oss på support@movsclub.com vid frågor.

Observera att dimensionen på bakhjulsmuttern är större när motorn är bakhjulsmonterad, detta innebär att vi kan komma att behöva borra upp fästet på din cykelvagn till 18mm.

Vad är maxlast på pakethållaren och korgen?

Maxlast är 15 kg på pakethållaren och 5 kg i korgen.

Vad är maxlast på mopeden?

160 kg.

Vad är maxlast på elsparkcykeln?

100 kg.

Är det tillåtet att modifiera fordonet på något vis?

Nej, det är inte okej att klistra på klistermärken eller göra ändringar på fordonet som inte går att återställa. Det är inte heller tillåtet att “trimma” varken elcykeln, mopeden eller elsparkcykeln.

Finns det någon maximal körsträcka?

Varje år ingår 500 fria mil (5000 km). Det motsvarar 2.2 mil (22 km) varje arbetsdag i ett år, eller ungefär som Stockholm till Rom tur och retur. Vill du köra längre tillkommer en kostnad om 0,50 kr/km.

Är det något körkortskrav på elcykel, elsparkcykel eller elmoped?

Det är inget körkortskrav för elcykel eller elsparkcykel eller cykel.

För mopeder gäller följande körkortskrav:

Moped Klass 1, 45 km/h
Med ett körkort med behörighet AM, traktorkort, B körkort så får du köra mopedklass I (kallas ibland EU-moped).

Moped klass 2, 25 km/h
Om du fyllde 15 år efter den 30 september 2009 krävs det att du minst har ett förarbevis för moped klass 2 eller körkort med behörighet AM eller traktorkort för att få köra en moped klass 2. Det krävs inget körkort eller förarbevis för att köra en moped klass 2 om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009.

Du kan alltid läsa mer information hos transportstyrelsen.

Behöver jag själv underhålla mitt fordon?

Ja, eftersom hållbarhet är A och O. Om du sköter om cykeln kan din cykel användas länge och säkert. Tvätta cykeln med vatten och tvål regelbundet. Vägsalt är vår värsta fiende under vintern - så skölj av cykeln minst en gång per vecka. Smörj kedjan och kugghjulen med olja efter varje tvätt och även vid behov, använd endast cykelolja.

Kan någon annan köra fordonet även om det står under mitt namn?

Skulle oturen vara framme och skador på fordonet uppstå, kan ett försäkringsärende komma att öppnas. Du som har tecknat abonnemanget hålls alltid ansvarig mot MOVS skulle några skador uppstå på fordonet, oavsett vem föraren var vid tidpunkten för eventuell olycka. Däremot kan din försäkring ha olika regler om ersättning om någon annan satt bakom styret, dessa kan alltså vara bra om du kollar upp innan du lånar ut ditt fordon.

Kan jag köpa mitt fordon?

Nej, MOVS abonnemangsfordon är inte till salu.

Kan jag göra andra tillval än de som ingår i mitt medlemskap?

Det ingår ett komplett utrustat fordon i ditt medlemskap. Skulle du ändå vilja montera på ett tillbehör som egen barnsits går det bra. Det är viktigt att fordonet går att helt återställa till ursprungligt skick när tillbehöret sedan monteras av.

Det är inte okej att sätta på klistermärken eller göra ändringar på fordonet som inte går att återställa.

Under vintern erbjuder vi ett årstidspaket där däckbyte, vinterdäck samt förvaring av sommar eller vinter -däck ingår när de inte används.

Vad händer med fordonet när jag lämnat tillbaka det?

Fordon genomgår full service och tas sedan över av en ny medlem. För oss är hållbarhet viktigt och fordonen är bygga för att ha lång livslängd.

Har fordonet nått slutet på sin livstid så skickas det för demontering och återvinning.

Ingår försäkring?

Hyrda cyklar, elsparkcyklar och elcyklar är vanligtvis försäkrade genom din hemförsäkring. Har du en, använder vi den vid olycka eller stöld. Har du ingen hemförsäkring är MOVS Stöld- och skadeskydd inkluderat som del av ditt abonnemang för cykel, elsparkcykel och elcykel. Följande kostnader gäller då:

Cykel
För cykel gäller en självrisk på 2 500 SEK

elsparkcykel
För elsparkcykel gäller en självrisk på 3 000 SEK

Elcykel
För elcykel exkl. batteriet gäller en självrisk på 2 500 SEK
För batteriet gäller en självrisk på SEK 2 500 SEK
Om du blir av med båda din elcykel och batteriet är självrisk på 5 000 SEK
Kan du inte återlämna nycklar efter att en stöld skett ser vi det som om fordonet varit olåst och det tillkommer 3 000 SEK på ovanstående självriskskostnader.

Moped klass I
För moped klass I behöver abonnenten teckna en helförsäkring eftersom fordonet sedan skrivs över på abonnenten under abonnemangsperioden. Vid stöld åligger det abonnenten att skapa ett försäkringsärende under den försäkring som tecknats.

Moped klass II
För moped klass II behöver abonnenten teckna en helförsäkring, för att få ta del utav MOVS abonnemang. Vid stöld åligger det abonnenten att skapa ett försäkringsärende under den försäkring som tecknats.

Ingår något skydd mot stöld och skador?

Ja, för cykel, elcykel och elsparkcykel – MOVS stöld- och skadeskydd ingår i medlemskapet.

Nej, inte för elmoped – medlemmen måste själv teckna och bekosta helförsäkring inklusive trafikförsäkring för fordonet.

Cykel, elsparkcykel och elcykel
Har du en hemförsäkring täcker den i de flesta fall ditt MOVS-fordon vid stöld eller skada. Använder du din egen hemförsäkring för att reglera stöld eller skada står MOVS stöld- och skadeskydd för hela självrisken (upp till 4 000 SEK så kallad självriskeliminering).

Har du ingen hemförsäkring är ditt fordon ändå skyddat av MOVS stöld- och skadeskydd, du blir då skyldig att erlägga en självrisk till oss för det förlorade eller skadade fordonet. Läs mer i abonnemangsvillkoren för aktuell serviceprislista.

Elmopded

För att abonnera på elmoped åligger det medlemmen att själv teckna helförsäkring inklusive trafikförsäkring för fordonet. Innan fordonet levereras till medlemmen ska dokumentation för helförsäkring uppvisas. Vid stöld eller skada reglerar medlemmen det med sitt försäkringsbolag och erlägger själv självrisken till försäkringsbolaget.

Vid oaktsamhet

Ta hand om och var snäll mot ditt MOVS-fordon så kommer allt att rulla längre. Reparation av fordonsskador som uppstår pga grov oaktsamhet täcks inte av MOVS stöld- och skadeskydd och debiteras medlemmen enligt MOVS verkstadsprislista. Läs mer i abonnemangsvillkoren.

Vad händer om jag krockar eller mitt fordon blir stulet?

Skulle oturen vara framme och du krockar ditt fordon måste du kontakta din hemförsäkring för eventuella tredje-partskador. Kan det repareras gör vi det och du får ett nytt inom 48 timmar mot reparationskostnaden. Är fordonet obrukbart får du ett nytt fordon efter godkännande av ditt försäkringsbolag eller utnyttjandet av MOVS Stöld- och skadeskydd. Är ditt fordon stulet gör du en polisanmälan, kontaktar din hemförsäkring och efter dess godkännande, levererar vi ett nytt fordon till dig inom 48 timmar. Har du ingen försäkring kan du använda MOVS stöld- och skadeskydd.

Elsparkcykel, cykel eller elcykel
Du har hemförsäkring:

Bra! De vanligaste hemförsäkringarna täcker stöld, olycka och skada av hyrt fordon, såsom elcykel, cykel och elsparkcykel.
Ditt melemskap i MOVS täcker din självrisk upp till 4 000 SEK vid stöld, skada eller vandalism som täcks av din försäkring.
Skador och stöld som understiger 1 500 SEK per skadetillfälle räknas inte som försäkringsskador, och det åligger dig som medlem att ersätta dessa skador.
Obs, gäller ej moped.

Du har inte hemförsäkring:
Det tråkigaste vi vet är att debitera en medlem för något som inte är dennes fel. Om du inte har en hemförsäkring som täcker skada eller stöld av hyrt fordon debiterar vi en kostnad beroende på skada alt vad som blivit stulet. Enligt prislistan för skada/stöld.
Obs, gäller ej moped.

Moped

För både Moped klass 1 och 2 måste medlemmen själv teckna en helförsäkring för moped.

Vid stöld eller olycka åligger det medlemmen att skapa ett försäkringsärende under den försäkring som tecknats enligt ovan samt eventuellt göra en polisanmälan (stöld). Har medlemmen ej försäkrat Moped klass 1 eller 2, så åligger det medlemmen att ersätta alla gällande skador eller stöld, samt eventuella tredjepartsskador.
Vi står tyvärr inte för din självrisk när det kommer till mopeder.

Vilka andra kostnader kan tillkomma?

Kostnad för försäkring kan tillkomma. I de flesta hemförsäkringar ingår redan skydd för hyrda lätta fordon. Kontrollera med ditt försäkringsbolag. Vill du inte teckna en specifik försäkring kan du använda vår MOVS stöld- och skadeskydd.

Hemförsäkringen täcker inte moped och du behöver därför själv teckna en helförsäkring för detta fordon.

Inför vintern kommer vi att erbjuda en uppgradering till vinterdäck mot en fast engångskostnad.

Abonnerar du på en registrerad moped (klass 1) står du för eventuella parkeringsböter och eventuella framtida trafiktullar (inga trafiktullar eller skatter gäller idag i Sverige på mopeder). Fordonet i abonnemanget är registrerat på dig som brukare.

Kostnader för reparationer och underhåll som inte täcks av vår Butler Service eller av den löpande underhållsservicen kan tillkomma och debiteras enligt serviceprislista.

Årlig service, hur funkar det?

Att lämna ditt fordon på service är obligatoriskt, detta för att fordonet ska förbli i bra skick och ha lång livslängd. Det är hållbart. Vi påminner när det är dags för årlig service och hämtar upp och lämnar fordonet hos dig enligt överenskommelse.

Om du inte tillgängliggör ditt fordon för service, tillkommer en kostnad på 1 500 SEK per tillfälle samt eventuella reparationskostnader som uppstått på grund av utebliven service.

Prislista

Serviceprislistan hittar du här.

Elfordon & abonnemang

Läs mer om MOVS elfordon och abonnemang.

Elfordon & abonnemang

Abonnemangsvillkor

Läs MOVS abonnemangsvillkor.

Abonnemangsvillkor

Nyheter

Prenumerera på de senaste nyheterna från MOVS.